YKS Ortak Heyecan

Milyonlarca öğrencinin üniversite hayali için son aşama olan YKSgeldi çattı. 18 Haziran Cumartesi yapılacak Temel Yeterlilik Testi'nin ardından 19 Haziran Pazar günü ise Alan Yeterlilik Testleri gerçekleştirilecek.
Sınav hazırlığı sadece öğrencilerin değil ailelerin tüm bireylerinin birlikte yaşadığı bir süreç. Dolayısıyla yaklaşık bir yıllık emeklerinin karşılığını almak için sınavı bekleyen sadece öğrenciler olmuyor aynı zamanda ailenin tüm bireyleri bugüne odaklanıyor. Sınava girecek adaylar kadar aileler de bu heyecana ortak olup yaşıyor. 
Sınav öncesi psikoloji çok önemlidir. Aile fertlerinin çocuğun yaşadığı heyecan ve kaygıyı gidermeleri için ona özgüvenini arttırıcı konuşmalar yapmaları son derece etkilidir. Mümkün olduğu kadar sınava girecek adayın dinlenmesine vakit ayırmalıyız. İlk günün sonunda sınavdan çıkmış çocuğunuza başarı endeksli sorulardan ziyade duygularına yönelik sorular sorulmalı. Onun çabasına vurgular yapılmalıdır. Bu süreçte öğrencilerin desteklenmek, kabul görmek, değerli ve güvende hissetmek gibi duygularının ağır bastığının unutulmaması gerekir. Bu vesileyle aylarca emek vererek bu hafta sonu YKS’ye hazırlanan gençlere, hayallerine ve hedeflerine ulaşmaları temennisi ile yürekten başarı diliyorum. Başarı ve mutluluk her daim sizinle olsun. Kaleminiz yanlış seçeneğe uğramasın!
***
12 ekmek kapısı kapanmış

Diyarbakır’da son bir ay içinde ekmeğe iki defa zam haberi geldi. Dar gelirli ailelerin en çok tükettiği 400 gram ekmek artık 6 liradan satılacak. Daha trajiği ise Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın (DESOB) son verilerine göre, 3 ayda maliyetlerle baş edemeyen 12 ekmek fırını da kapanmış. Her ay 4 ekmek kapısının kapandığı gerçeği önümüzde. Her ay en az 4 aile işinden, aşından olmuş. Önümüzdeki süreç ekonomik anlamda daha çetin geçeceğe benziyor.