Süper Lig’in başlamasına 1 hafta kala futbolseverler de yavaş yavaş maçların heyecanına girmeye başladı. Tabi 2.lig için bu süre 26 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Temsilcilerimiz Amedspor Kızılcahamam kampında hazırlıklarını sürdürürken bir diğer temsilcimiz Diyarbekirspor'un gizlilik içindeki kulüp işleyişi devam ediyor.

Biz tekrar dönelim Amedspor'a. Takım ilk etap kampını Diyarbakır'da tamamlayıp Kızılcahamam'a gitti. İmzalar geldikçe de yeni transferler kampa katılmaya devam ediyor. Oluşturulan ekip yeterli yetersiz bunları konuşmak için henüz erken ama iyi bir kadro oluşturulmaya çalışıldığını söyleyebilirim. Burada rakiplerinizin de neler yaptığı önemli elbet. Iğdır, Menemen, Arnavutköy, İnegöl gibi kulüplerin de transferde iyi işler yaptığını söyleyebiliriz. Tabii 2. lig öyle bir lig ki her gün her saat dengelerin değişebileceği bir lig. Ekonomik sıkıntılar da kulüplerin başlıca sorunu. Öyle ki henüz kongresini oluşturamamış, başkanı futbolcusu olmayan, hazırlık kampına başlayamayan kulüpler de grupta mevcut. Hatta buna transfer yasağı olan kulüpleri de ekleyebiliriz. Hal böyleyken oluşturacağınız kadro ve özellikle ligde oynayacağınız ilk hafta maçları oldukça önemli. Burada da karşımıza fikstürün önemi çıkıyor.

Peki, Amedspor iyi bir fikstüre sahip mi? Bence Amedspor ilk hafta maçları için kağıt üzerinde karşılaşabileceği en iyi fikstüre sahip. İlk hafta transfer yasağı bulunan Denizlispor ile ikinci hafta güçlü bir yönetim oluşturmuş ama henüz hazırlıklara başlayamamış ve toparlanma süreci uzun sürecek Sarıyer ile, üçüncü hafta yine evinde geçen sezonki kadrosundan oldukça uzak Düzce ile karşılaşması hatta bay haftası olan sekizinci haftaya kadar zorlayabilecek bir takımla karşılaşmaması lig başlangıcı için mükemmel bir fikstür. Tabi değerlendirilebilirse. Bu maçlarda alınacak galibiyetler takımı da şehri de havaya sokmaya yetecektir. Onun için lig başlangıçları oldukça önemli.

Daha geniş değerlendirmeler yaparız elbet ama önemli bir kaç konuya da değinmek istiyorum. Kulüplerin sosyal medya hesaplarının doğru kullanımının öneminden sıkça bahsediyoruz. Profesyonel futbol kulüpleri için sosyal medyada olmak artık bir zorunluluk haline geldi. Taraftarlar kulübe ait farklı içerikleri kulübün sosyal medyasında görmek ister. Bunun için Amedspor’un ciddi çalışmalar içinde olması gerekir. Ayrıca kulüp; kamplardan günlük fotoğrafların yanı sıra, çeşitli videolar, nostaljik paylaşımlar, eğlenceli anlar, başta yeni transfer edilen futbolcular olmak üzere farklı röportajlar, imkânlar dâhilinde hazırlık maçlarının yayınlanması, maç yolculukları, maç hikayeleri, ürün tanıtımları, imza törenleri, antrenmanlardan canlı yayınlar, antrenman notları ve programları, istatistik paylaşımı, antrenman dışında futbolcuların neler yaptığına dair değişik içeriklere ait videolar gibi birçok içerik üretebilir. Takımlarımızın bu içeriklerin çok azını kullanması elbette taraftarlarla kulüplerimiz arasında bir kopukluk yaşanmasına neden oluyor. Bunun için iyi bir ekip şart. Amedspor’un yurtiçi ve yurtdışı ciddi bir taraftar potansiyeli var, bu potansiyeli daha etkin bir biçimde kullanması gerekir. Bu da dijitalleşen çağımızda sosyal medyayla mümkündür.

Gelelim başlığımızı da oluşturan en önemli konuya. Kadın futbol takımımıza. Kadın futbolunun ülkedeki yeri yıllardır tartışılır. Cinsiyetçi söylemleri sıkça duyduğumuz stadyumlarda da çokça dile getirilir “futbol erkek oyunudur” diye. Oysaki geçmiş yıllara baktığımızda kadın futbol takımlarının bir sivil toplum kuruluşu gibi hareket ettiğini, ülkedeki olayları yakından takip ederek toplumsal duyarlılıklarını sergilediklerini görüyoruz. Bunun en büyük örneğini de Amedspor Kadın Futbol takımı olarak göstermek yanlış olmaz. Kadın sporculara ve kadın futbol takımına öteden beri önem veren Amedspor'un ülkede önemli başarılar elde etmesi kulübe bir futbol kulübünden çok bir spor kulübü misyonunu da kazandırdığını unutmayalım. Fakat gelinen noktada görüyorum ki Amedspor'da bir temsiliyet sorunu yaşanıyor. Son olarak kadın futbol takımımızın fikstür çekiminde kulübümüzü temsilen kimsenin yer almaması da bunun en büyük göstergesi. Kadınlara, kadın futboluna bu kadar önem veren bir kulübün ve bu ligin en önemli unsurlarından biri olan bir kulübün böyle bir platformda temsil edilmemesini üzüntüyle karşıladım. Amedspor sadece futbol A takımından oluşan bir kulüp değildir. Amedspor altyapısından tekerlekli basketbol takımına, akademiden kadın futbol takımına kadar büyük bir spor kulübüdür. Yöneticilerinde bunun farkında olup bu doğrultuda hareket etmesi gerekir. Umarım bundan sonra yöneticilerimiz transfer fotoğraflarında yer aldıkları gibi kulübün isminin geçtiği her alanda da bulunmaya özen gösterirler.