Bize bisiklet kaldı

Akaryakıta son dönemde gelen zamlarla benzin ve mazot fiyatları 30 lira bandına gelince tabi toplu ulaşım araçlarını kullanmak zorunda kalan vatandaşlara da istemeyecekleri bir haber geldi. ‘Diyarbakır’da toplu taşıma ücretlerine yüzde 40 zam.’ Kıt kanaat geçinmeye çalışan dar gelirli veya asgari ücretli aileler bütçede açılacak olan bu farkın da yerini doldurmak için kara kara düşünmeye başladı. Özellikle de okul çağında çocukları olan ailelerin tek tesellisi ise yaz tatilinin başlamış olması.Tabi hal böyle olunca toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar alternatifleri masaya yatırmış durumda. Bunlar arasında en revaçta olanları ise elektrikli bisikletler. Tabi elektrikli bisiklet de almak şu maddi koşullarda kolay değil.  Onun için de asgari ücretle çalışan birinin hatırı sayılır bir bütçe ayırması gerekiyor. Ortalama 10 bin lira civarından başlayan fiyatlar artarak devam ediyor. Bu bütçeyi de denkleştiremeyenler için ise elde var; bisiklet. Son birkaç yılda bu araçları daha sık görmeye başladık çevremizde ama bundan sonra daha sık göreceğimizi tahmin ediyorum. Çetin mevsim şartlarında kullanımı bizi zorlasa da ekonomik olarak zorlanmaktan daha iyidir diye düşünüyorum. 

 

Tabi endişelerim de yok değil. Son dönemde özellikle elektrikli bisikletler için haberlerine rastladığımız plaka ve sigorta zorunluluğu gelirse işler değişebilir. Hatta bir adım daha ileri gidilir ve MTV gibi bir vergi getirilirse bisiklet kullanımı da düşebilir. Bildiğiniz üzere son birkaç yılda araç fiyatlarına gelen zamlar yüzünden araç sahibi olmak özellikle dar gelirli ve asgari ücretle çalışanlar için hayal oldu. Aracı olanlar için akaryakıt fiyatları ve masraflar yüzünden araç kullanmak lüks oldu. Ardı ardına gelen bu zamlar bu şekilde devam ederse toplu taşıma kullanımı da lükse girebilir. 
Daha önce artan fiyatlarla ilgili çözüm önerilerini dillendirmiştim ancak öyle bir süreçten geçiyoruz ki sorunun kaynağının düzeltmeden zamların geri çekilmesi talep etmek veya fiyatlarda indirim beklentisinde olmak geçici olarak sorunu ertelemek olur. Sorunlar ertelenince maalesef çözülmüyor daha da büyüyerek tekrar karşımıza çıkıyor. Şuan için döviz kurunun sabit bir yörüngeye oturması ve enflasyonun dizginlenmesi gerekiyor. Sağlıkla kalın.