Çağımızın Ebeveynlik Krizi: Dijital Medya

Dijital medya devlet kurumları, sivil toplum örgütleri, işletmeler ve bireyler tarafından sağlık, eğitim, teknoloji, eğlence, e- ticaret ve reklamcılık gibi farklı birçok alanda kullanılmaktadır. Her gün faydalandığımız mobil uygulamalar, web siteleri, e- ticaret siteleri, sosyal medya siteleri, oyun, animasyon ve videolar birer dijital medya ürünüdür.

Çağımızda hızla gelişen teknolojiyle beraber akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı son derece yaygın hale gelmiş bu da dijital medyada geçirilen sürenin artmasına sebep olmuştur. Ebeveynlerin zamanlarının çoğunu dijital medyada geçirirken çocukları bundan uzak tutmak pek de mümkün olmayacaktır. Zaten dijital çağın içine doğan çocuklara dijital medyayı yasaklamak aynı zamanda onları bu alanın sağlayacağı avantajlardan mahrum etmek olacaktır.

Bunun yerine çocuklara dijital dünyanın nasıl doğru ve etkin kullanılabileceğini göstermeliyiz. Bu dünyaya ait dijital medya kaynaklarının doğru seçimi, dijital medyada güvenlik gibi önemli konular büyük önem taşırken dijital medya eğitimine dair bilgi kaynaklarının eksikliği anne- babaları büyük bir problemle karşı karşıya bırakmaktadır. Yapılan araştırmalar, küçük yaşlarda dijital medyayla tanışan çocukların bu durumdan olumlu veya olumsuz yönlerde etkilenebildiğini göstermektedir.

Dijital medyanın çocuklara etkisi

Dijital medyanın çocuklar üzerindeki hem fiziksel hem de psikolojik olarak bazı olumsuz etkileri bulunmaktadır. Örneğin çocukların saatler boyunca ekrana bakması çeşitli görme bozukluklarına sebep olmaktadır. Bunun yansıra, dokunmatik ekranda geçirilen uzun süreler parmak eklemlerine zarar verirken ekrana bakmak için sürekli başın öne eğilmesi boyun ve sırt ağrılarına yol açmaktadır.

Çocuğunuzun gelişimine uygun olmayan dijital medya içerikleri çocuklarda korku, endişe, yüz yüze ilişki kurmada zorlanma, iletişime geçememe gibi pek çok davranış bozukluğuna da neden olmaktadır. Bu olumsuz etkilerin yanında çocukların dijital medya ile kontrollü bir biçimde tanışması onların ait oldukları çağa ve bu çağın ihtiyaçlarına sahip olmalarını sağlayacaktır.

Dijital medyanın uygun kullanımı ile bilgiye ulaşım ve bilgi edinme artmaktadır. Çocukların, dijital çağa ait, çevirme, sürükleme, dokunma, tıklama, yükleme ve içerik yaratma gibi birçok yeni tanımlamalara hakim olmaları faydalı olmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, dijital medya çocuğun günlük hayatının ne kadarını kaplıyor ve kullanım ne kadar bilinçli yönetiliyor.

Suçluluk Hmeden Bilinçli Yönlendirme

Ebeveynlerin en çok üzerinde düşünmesi gereken nokta çocuklarının dijital çağa ait olduklarıdır. Çocukları dijital medyada zaman geçiren ebeveynler suçluluk duygusuna kapılmak yerine, bunu içinde yaşadığımız zamanın bir gerekliliği olarak kabul etmelidir.

Anne- babalar çocuklarının yaş ve psikolojik gelişmelerine göre bir dijital medya kullanım planı yapmalıdır. Bunun için pedagog ve eğitimcilerin bu alanda yapmış olduğu çalışmalardan faydalanılarak bir plan yapılabilir. Bilinçli bir biçimde kullanıldığında çocukların gelişimine birçok farklı açıdan destek olabilir.

Dijital medyanın sağlıklı kullanımı için neler yapılmalı?

-Ebeveynler çocuklarını bu konuda bilgilendirmeli.

-Çocuklar yaş ve gelişimlerine uygun eğitici içeriklere yönlendirilmeli.

-Çocukların ilgilendikleri uygulamalar kontrol edilmeli, çocuğun neden onunla ilgilendiği üzerine çocukla sohbet edilmelidir.

-Dijital medyada geçireceği zaman sınırlandırılmalıdır.

-Anne- babanın da çocukla beraber dijital medyada geçireceği ortak zamanlar olmalıdır.

-Akıllı telefon ve tabletler için oluşturan denetim programlarından faydalanılmalı.

-Her krizde olduğu gibi çağımızın ebeveynlik krizi olan dijital medya krizinde de tüm paydaşların sorumluluk alması gerekmektedir. Kullanıcı olan ebeveynler denetim mekanizması olan kamu kurumları içeriklerin piyasaya sürülmesinden sorumlu olan üretici ve sağlayıcıların hepsi iş birliği içinde olmalıdır. Yazı dizimiz bu bölümle sona erdi. Yeni yazılarda görüşmek üzere sağlıkla kalın.