Demir Eksikliğinde Beslenme Tedavisi

Demir besinlerle aldığımız minerallerden biridir. Kanımızda bulunan hemoglobinin yapısına katılarak vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni gerekli dokulara taşır. Elektron transferi, DNA sentezi gibi hayatımızın devamı için gerekli metabolik işlemlerde merkezde yer almaktadır.

 

Demir büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklar ve adolesanlarda, gebelik, emzirme ve doğurganlık dönemindeki kadınlarda en çok  ihtiyaç olmaktadır.Günlük erkekler için 10 mg, kadınlar için 18 mg, gebelik dönemi için 27 mg, emzirme dönemi için 18 mg, ergenlik dönemi için 15 mg daha küçük çocuklarda 10 mg’dır.

 

Demir eksikliğinde kan hücrelerinde oksijen iyi taşınamaz halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma, konsantre olamama, sürekli üşüme hali, baş ağrısı yapabilir. Demir içeriği fazla olan ve bağırsaklarımızdan emilebilmesi kolay olan hem demir kaynakları kırmızı et, tavuk eti ve balıketinde bolca bulunur.

 

Emilmesi daha zor kahvaltılık ürünler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller hem olmayan demire sahiptirler. Demir emilimini limon, domates, biber, turunçgiller, havuç gibi C ve A vitaminlerinden zengin ürünlerle alındığında alındığın da emilimi daha kolay olmaktadır.

 

Demir emilimini azaltanlar fitat ve fitik asit içeriği fazla tam buğday, soya fasulyesi, fındık, kalsiyumdan zengin süt ürünleriyle beraber tüketilmemeli. Çay, kahve, şarap gibi içeceklerde demir emilimini azaltır.

 

Demir eksiliği olanlar daha dikkatli besin seçmelidirler. Kan değerlerinde ciddi düşüklük varsa doktorunuz uygun demir takviyesi önerecektir.