Dijital Ağlar: İnternet

Değerli okuyucularımız bu yazı dizimizde internet ve sosyal medya platformlarının hayatımızdaki yeri, hayatımıza etkileri ve çocuklar üzerindeki etkilerini ele alacağız.  Teknoloji hayatımızın her yerinde bizle beraber gelişmeye devam ediyor. Her gün yeni bir yenilik ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu yeniliklerin en büyüklerinden bir tanesi kesinlikle  internet. İnternet hayatımıza girdiğinden beri işlerimizi kolaylıkla halledebiliyoruz veya istediğimiz bir bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Veriler gösteriyor ki dünya nüfusunun yüzde 56’sı interneti kullanıyor ve yüzde 45’i de sosyal medya kullanıyor. Bu verilerden de anlaşılacağı gibi internet ve sosyal medyanın hayatımıza etkileri oldukça büyük. Günümüzde neredeyse herkes bu platformları kullanıyor.

Sosyal medya neden çok kullanılıyor?

İnsanların sosyal medya platformlarını bu kadar kullanmasının arkasında aklımıza gelebilecek her şeyin ulaşılabilirliğini çok kolaya indirgemesi bulunuyor. Herkes istediği kişiyle istediği zaman konuşabiliyor, mesajlaşabiliyor veya bir gönderi ya da fotoğraf paylaşabiliyor. Bu örnekleri daha da çeşitlendirebiliriz. Günümüzde insanlar her şeyin en kolay yolunu araştırırken sosyal medya bu getirileriyle neden tercih edilmesin ki? Peki sosyal medya gerçekten faydalı mı?

Sosyal ağlar akıllı telefonlara sahip insanların çoğu tarafından kullanılıyor. Ama maalesef bu sosyal ağları kullananlar zamanlarının çoğunu da bu platformlarda harcayabiliyorlar. Bu kimilerinde bağımlılık haline dönüşebiliyor. Sabah kalkar kalmaz ilk Instagram, Twitter ve Facebook bildirimlerini kontrol edenlerin sayısı çok fazla. Özellikle bağımlılık durumu çocuklarda biraz daha fazla baş gösteriyor. Sosyal medya düzgün kullanıldığında iyi yanları da yok değil. Sosyal medya teknolojik konuda gündeme haberlerini, videolarını ve reklamlarını en iyi şekilde sunuyor. Teknolojik açıdan bakacak olursak sosyal medya zaten bir interaktif bir platform ve getirdiği yenilikler saymakla bitmez.

Sosyal ağların yararlı ya da zararlı olmasıyla ilgili kimse tam bir şey söyleyemiyor. Nedeni de belki de iki yönden de çok fazla yönünün olması. Bireyler sosyal medya hesaplarını kendi kendilerine yararlı ya da zararlı yapabiliyorlar.

Çözüm tamamen sosyal ağların yönetimiyle ilgili. Bunun için hesaplarınızı kapatmanıza gerek yok. Sadece kendinize bazı sınırlar koymalısınız. Belli bir saati aştığınızda telefonu elinizden bırakmalısınız. Sağlığımız her şeyden daha değerli. Telefonlara çok fazla bakmak özellikle göz sağlığımızı kötü etkiliyor. Bunu hatırlayarak bırakmanızı daha da kolaylaştırabilirsiniz. Çocuklara da aynı şekilde telefonlarını kısıtlı bir süre için vermelisiniz.

Yönetim Bizde Olmalı

Sosyal medya  yönetimi çok önemli. “Her şeyin çoğu da azı da zararlıdır.’’ deyimi gerçekten bu konuda ön planda oluyor. Sosyal medya hem çok yararlı hem de çok zararlı. Bunu kendi ruhsal ve fiziksel sağlığımızı bozmadan ve gerçek hayattan uzaklaşmadan kullanmak bizim elimizde. Eğer bunu uygulayamazsak verimsiz insanlar oluruz. Belirlediğiniz saat kadar gönderi paylaşın ya da beğenin. Sonrasında telefonu bırakmayı ve gerçek hayatta sevdiklerinizle beraber vakit geçirmeyi unutmayın. Bir sonraki yazımızda sosyal medyayı daha geniş ele alacağız. Sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın.