Diyetin Hayatımızdaki Önemi

Tüm canlılarda olduğu gibi insanlar da doğar büyür, gelişir ve ölürler. Beslenme anne karnındayken başlıyor ölüme kadar devam eder. Beslenme sadece karın doyurmak için değildir vücudumuzun ihtiyacı olan bazı besin öğelerine protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri yeterli ve dengeli bir şekilde almaktır.

 

Sağlığımızı korumak yaşam kalitesini artırmak, yeterli ve dengeli büyüme sağlamak için bu öğelerden her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği bilinmelidir. Gereğinden fazla alındığında vücutta yağ olarak depolanmasına karaciğer ve böbrek hastalıklara şişmanlığa az alındığında büyüme gelişme geriliğine neden olur.

 

Protein kaynağı olarak süt, yoğurt, peynir, kefir, kırmızı et, tavuk-hindi, balıketleri ve kuru baklagiller zengin içeriklidir. Karbonhidrat ekmek tahıl grubu pilav, makarna, çorbalar ve meyveler, yağdan zengin besinler ise fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar, çekirdekler, zeytinyağı gibi bitkisel; tereyağı ve protein bakımından zengin besinlerde yağ içeriği yüksek besinlerdir.

 

Vitamin ve mineral genelde sebze, meyve, süt ve et ürünleri bakımından zengindir. Bu besin öğelerini her gün belli miktarlarda yeterli ve dengeli alınması gerekiyor. Kuvvetli ve gelişimi normal kaslara, uygun boy ve kiloya, hareketli ve atik bir bedene, çabuk hastalanmayan, çalışma performansı ve algılaması yüksek bir zihne sahip oluruz. Yetersiz ve dengesiz beslenenler ise iştahsız, yorgun, sık sık baş ağrısı ve çabuk hastalanan, şişman veya zayıf bir beden, iş performansı ve ders algılamada zayıflık düşük notlar örnek verilebilir.