Festivallerin Sinemaya Etkileri

“Şehre bir festival gelir, mevsim değişir.”

 

 Film festivali kavramı; Sinema ve Televizyon Terimleri sözlüğüne göre “Çeşitli filmlerin topluca oynatılması, değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi biçiminde düzenlenen ulusal ya da uluslararası film gösterisi. Çeşitli televizyon izlencelerinin topluca gösterilmesi, değerlendirilmesi, ödüllendirilmesi biçiminde düzenlenen gösteri” biçiminde tanımlanmaktadır (TDK,2012).

 

   Festivaller çoğunlukla yerel yönetimlerce ulusal ve uluslararası düzeyde her yıl yapılır. Festivallerin ev sahibi ülkeye veya bölgeye çok yönlü katkısı oldukça değerlidir. Festivallerin turistik canlılık sağlaması, ekonomik katkısı, ülke/bölge tanıtımı(sahip oldukları çekici yönlerin sunumu bağlamında)  gibi etkileri yadsınamaz güçtedir.

 

   En önemlisi de sinema kültürünün yaygınlaşması ve yerleşmesi noktasında ciddi roller üstlenir film festivalleri.  Sinemanın bir sanat ve kitle iletişim aracı olarak gelişiminde, kentlerin kimlik kazanımında festivaller öncü rol üstlenir. Bu nedenle festivallere özellikle destek verilmesi ve hatta yaygınlaşması mühimdir.  Ayrıca filmlerin, yönetmenlerin tanıtımı ve kendilerine ifade alanı bulması bağlamında da festivaller değerli bir araçtır. Toplumsal belleğe katkı sunduğu da reddedilemez.       

 

Uluslararası Film Festivallerinin en önemlilerini irdeleyelim:

 

-Cannes Film Festivali

Avrupa’nın en prestijli 3 film festivalinden biri olan Cannes’da büyük ödül Altın Palmiye’dir.
1930’ların sonunda Venedik Film Festivali’ne rakip olması amacıyla kurulmuştur.  'Yol' filmi ile Yılmaz Güney ve Şerif Gören, 'Kış Uykusu' ile festivalin gediklilerinden Nuri Bilge Ceylan Altın Palmiye alma başarısı göstermiş Türkiyeli yönetmenler olmuştur.

 

-Venedik Film Festivali

Dünyanın en eski film festivalidir ve aynı zamanda Venedik Bienali’nin de bir parçasıdır. Festivalde en iyi filme Altın Aslan, en iyi kadın ve erkek oyuncuya da Volpi Kupası verilir.  Bu festivalde başarı sağlayan yönetmenlerimiz 'Sivas' filmi ile Kaan Müjdeci, 'Abluka' filmi ile Emin Alper olmuştur.

 

-Berlin Film Festivali

 ‘Altın Ayı' ödülüyle film festivallerinin ağır toplarındandır. Her yıl Şubat ayında düzenlenen festivalde ödül alma başarı göstermiş yönetmenlerimiz  'Susuz yaz' filmiyle Metin Erksan, 'Duvara Karşı' filmiyle Fatih Akın ve 'Bal' filmiyle Semih Kaplanoğlu olmuştur.

 

-Sundance Film Festivali

 

-Toronto Film Festivali: Bu festival En İyi Film Ödülünü halkın seçtiği bir festival olarak diğer festivallerden ayrılmaktadır.

 

-Londra Film Festivali: Festivalde Türkiye'den 'Sürü' filmi ile Zeki Ökten bu ödülü alan özel kişilerden olmayı başarmıştır.

 

-San Sebastián Film Festivali: Yeşim Ustaoğlu 'Pandora'nın Kutusu' filmi ile bu ödülü almıştır.

-New York Film Festivali

-Locarno Film Festivali

-Göteborg Film Festivali 

-İstanbul Film Festivali (Ödül: Altın Lale)

-Antalya Film Festivali (Ödül: Altın Portakal)

-Adana Altın Koza Film Festivali (Ödül: Altın Koza)