Gülmek ve Sinema

Neden güleriz? Güldüğümüz olayları, durumları neye göre seçeriz? Neden bizim güldüklerimizle başkalarının güldükleri her zaman aynı değil? Gülmek bir ihtiyaç mı yoksa hayattan keyif alma yöntemi mi?

 

Aristo ve Platon gözlemlerinde, insanların bizde olandan başka özelliklerinin onlara gülmemize sebep olabileceği sonucuna ulaşmışlar. Hobbes gülmenin başkalarının kusurlarına karşı kazanılmış bir zafer duygusuna dair olabileceğini belirtir. Voltaire ise bu görüşü desteklemez ve gülmenin kaynağını bir durumdan eğlenme duygusundan aldığını, küçük görme ve dalgacılık olmadığını ifade eder. Beattie nörolojik olarak açıklar gülmeyi, Bergson ise aykırı ve bütüne uyum sağlayamayan ögelerin güldürdüğünü anlatır. Hasılı pek çok farklı görüş vardır gülmenin kaynağını anlatan.

 

Bana kalırsa insanların güldükleri olaylar ve durumlar bu görüş çeşitliliğini destekler nitelikte. Kimi dalgacı ve aşağılayıcı gülüyor, kimi gülmeyi seviyor gerçekten, kimi aykırı olana, kimi abuk olana, kimi trajikomik olana, kimi espritüel dehasına hitap edene gülüyor. Güldüklerimiz de aslında kim olduğumuzu, hayata nereden baktığımızı, duruşumuzu, zekamızı anlatıyor.

 

Elbette hayata dair her şeyde olduğu gibi gülmek ve güldürmek de türlü türlü çıkıyor karşımıza sinemada da. Gülmeyi seçtiklerimiz nasıl bir sinema izleyicisi olduğumuzun izlerini bırakıyor aslında.

 

Sinemada komedi, bir filmin esas vurgusunun mizah olduğu tür olarak değerlendirilir. Daha çok izleyiciyi eğlendirmek adına tasarlanmıştır ve çoğu kez karakterlerin mizahi yönü abartılır ve bu türdeki filmler kara mizah hariç genellikle mutlu sonla biter.

 

Komedi türlerini; romantik komedi, komedi-savaş, tarihi komedi, politik komedi, parodi filmler, müzikal komedi, kara mizah, ikili komedi, hiciv filmleri, absürd komedi, komedi drama filmleri gibi alt başlıklarla inceleyebiliriz. Bir de komedi filmi olmayan fakat mizahi unsurları güçlü ve bazen bir komedi filminden daha çok gülümseten filmler vardır. Onları da unutmayalım.

 

Üç film önerim var, biraz daha klasik dışı olabileceğini düşündüğüm absürd filmler.

 

Arabesk-Ertem Eğilmez

Sen Aydınlatırsın Geceyi-Onur Ünlü

Büyük Budapeşte Oteli-Wes Anderson