Yenidoğan bebekler için mucizevi bir besin olan  ilk ağız sütü annenin 3-5 gün salgıladığı anne sütüdür.

Bu süte kolostrum denilir.Kolostrum kendine özgü kokusu ve lezzeti olan ve hafif kırmızımsı sarı bir renge sahiptir ve normal olgun süte göre daha yoğundur. Kolostrumun miktarı, görünümü ve içeriği daha sonra gelen olgun sütten farklıdır ve yenidoğanın ilk günlerdeki gereksinimlerini karşılaması açısından büyük önem taşımaktadır.Bir öğünde üretilen miktar 2-20 ml, günlük miktar 10-100ml arasında değişmektedir. Bu miktar bebeğin tüm protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve su-mineral ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kolostrum normal olgun süte göre daha fazla protein,sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, vitaminler ve klorüre sahip ve daha az yağ ve karbonhidrat içerir. 100 ml( 1 çay bardağı kadar) kolostrumda 2,2 gr protein, 67 kcal enerji, IgA(g/l) 20/30 içerirken normal olgun süt 1,1 gr protein, 65 kcal enerji, IgA(g/l) 0.5-1 içermektedir. İmmunoglobulin A (IgA) bağışıklığı güçlendirici antikor madde olarak bilinir.Pasif bağışıklık bebeği çok çeşitli bakteri ve virüs hastalıklarından korur. Kolostrum bir bebeğin ilk aşısı gibi de düşünülebilir. İçeridiği yararlı maddeler onu  enfeksiyon hastalıklardan korurken hemde içerdiği maddeler ile barsak bakterilerinin olumlu yönde gelişimini hızlandırmaktadır.Laktoferrin, kolostrumda yüksek konsantrasyonlarda bulunan önemli bir proteindir.Laktoferrinin, alt solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını, diyare süresini, rotavirüs enfeksiyonunun ciddiyetini azalttığı gösterilen birkaç klinik çalışma yapılmıştır. Bebekler bu sütten doğar doğmaz annedenBebekler steril olan anne karnından, steril olmayan ortama gedikleri için ilk birkaç gün onların enfeksiyonlardan korunması önemlidir.Kolostrum içerisindeki ögeler, A vitamini, sodyum ve çinko düzeyleri olgun süte oranla daha zengin olduğu için bu süreçte bebekleri enfeksiyondanen iyi şekilde korumaya yardımcıdır.Kolostrum, enfeksiyon ve alerjiden koruyan antikor ve akyuvarları içerisinde barındırır. Bağırsağın olgunlaşmasını sağlayan alerji ve intolerans gelişmesini önleyen büyüme faktörlerini içerir. D ve B12 vitaminlerinden zengindir ve ayrıca sarılığın önlenmesine de yardımcı olur.Bebeğin doğar doğmaz aldığı ilk besin anne sütü olursa eğer, bebeğin ağzından başlayarak mide ve bağırsakları mukozal bir tabaka ile kaplanır ve böylelikle çocuğun dış ortamdan gelecek zararlı mikroorganizmalardan korunması sağlanır. Anneden gelecek birkaç damla kolostrum bile bebeğin ağız içine sürülmeye emzirilmeye çalışılmalı. Anne ve bebek ten tene cilde temas etmeli. Anneye kolostrumun miktarının artması için elle sağılma ve en az defa bebeği emzirmeye çalışmalı.