Vücudumuzda kolesterolbesinlerin sindirimi, hormon ve vitamin D üretimi gibi önemli işlevlerde görev alır.

Lipid adı verilen yağ benzeri bir doku olan kolesterol, vücutta karaciğer tarafından üretilir. Karaciğerde  üretilen kolesterole ek olarak yiyeceklerden de kolesterol vücüdumuza alırız.Kolesterol, vücuttaki her hücre için gereklidir ve birçok hormonda kolesterol vardır. Ancak bu durum, “Yüksek kolesterolün faydalı olduğu anlamına gelmemektedir. Yani yeterli seviyenin üzerindeki kolesterol vücuda zarar verir. Kan tahlillerinde kolesterole dair iki değer göze çarpmaktadır. Bunlar HDL ve LDL olarak adlandırılmaktadır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL, dokulardaki kolesterolü toplayarak dışarı atılmasını sağlar. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL ise kolesterolü dokulara taşıyıp atardamarlarınduvarlarında birikime neden olur. Bu sebeple kötü kolesterolü normalleştirmek yeterli değildir. İyi kolesterolün de artırılması gerekmektedir. Yalnızca kötü kolesterolün değil, iyi kolesterolün de düzeyinin kontrol edilmesi gerekmektedir.  Yüksek kolesterol, atardamarlarımızın duvarlarında fazladan kolesterol tehlikeli bir kolesterol ve diğer birikintilere neden olabilir. Buradaki birikintiler (plaklar) atardamarlardaki kan akışını azaltabilir, bu durum da göğüs ağrısı, kalp krizi ve inmeye neden olabilir. Yüksek kolesterol seviyesi; kalp hastalığı, inme için risk faktörlerinden biridir. Fazla kilolu olmak, hareketsiz yaşam, düzensiz uyku, stresli yaşam gibi durumların olması kandaki kolesterolün yükselmesine de neden olabilir. Kolesterol yüksekliğinin bazı belirtileri göz kapakları, eller ve tendonlarda sarı renkli yağ bezeleri, halsizlik, yorgunluk, ayak ve bacaklarda uyuşma, vücudun bazı yerlerinde morarma, ciltte lekelenmeler şeklinde olabilir.Kolesterol yüksekliği hiçbir belirti göstermeden de seyredebilir. Kolesterol yüksekliği rutin kan tahlillerinde belli olur. Peki bu durumda biz ne yapmalıyız? Vücudumuza daha fazla kolesterol almamak için yediğimiz gıdalara dikkat etmeli ve beslenmede yaptığımız hataları düzeltmeliyiz.Y emekler tereyağı ve margarin gibi katı yağlar yerine; zeytinyağı mısırözü yağı ve en basiti ay çiçek yağı gibi sıvı yağlar ile yapılmalıdır. Patates kızartması, fastfood gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir.Yapılan araştırmalarda ceviz vtüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu yüzden günde 2-3 adet ceviz içi tüketilebilir. Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tam yağlı olanlarının yerine yarım yağlı veya light olanları tercih edilmelidir.Kaşar peynirinin yağ içeriği daha yüksektir. Bu yüzden beyaz peynir veya lor peyniri tercih edilmesi daha sağlıklı olur. Paketli ürünler tüketilmeden önce içeriğinde doymuş yağ bulunup bulunmadığı ürün etiketinden kontrol edilmelidir. Cafe veya restaurant gibi yerlerde et yemeği tercih edilecek ise kuyruk yağı içermemesine özen gösterilmelidir.Sebze veya bakliyat yemeklerinin suyundan yemeğin içerisinde fazla yağ bulunduğu anlaşılabilir. Böyle bir durumda yemeğin suyu tüketilmemeli, yemek çatal ile yenmelidir.Et, tavuk, balık gibi besinler kızartma yerine haşlama, buğulama veya fırında pişirme yöntemi ile hazırlanmalıdır.Kolesterol içeriği yüksek gıdalar ise tereyağı, margarin, kuyruk yağı, iç yağı, hindistancevizi yağı ve palmiye yağı, tam yağlı süt, peynir, yoğurt, krema, krem şanti ve süt tozu, yağda kızartılmış et, tavuk, balık ve fastfood ürünleri, kavurma etler, hazır salata sosları ve mayonez,, dalak,ciğer gibi sakatatlar, sosis, salam, sucuk gibi şarküteri ürünleri, poğaça, açma, börek, kek ve kruvasan gibi hazır pastane ürünleridir. Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagillerde de porsiyon miktarına dikkat edilmeli. Taze sebze ve meyveler, ceviz, tam tahıllı ekmekler, yağsız ve derisiz tavuk, hindi, balık etleri, yarım yağlı ve ya yağsız süt, peynir, yoğurt, ayran, kefir ihtiyacımıza göre tüketlebilir.
Vücudumuzu strese sokan nedenler de kolesterol seviyelerinde artışa neden olabilir. Uykusuz kalmak, yeterince su içmemek, yeterli ve düzenli beslenmemek, hareket etmemek, uzun süre üzülmek, kaygılı olmak gibi durumlar kolesterol seviyelerini etkiler. Karanlık ve gürültü olmayan ortamda günde ortalama 8 saat iyi uyku çekmek, gün içerisinde vücut ağırlığının en az %3 ü kadar su tüketmek. Örneğin 70 kg olan birinin 2,1 litre ( 10 bardak) su tüketmeli. Günde 30-45 dk yürüyüş ya da uygun egzersizler yapmak. Hobiler edinmek, bahçe-toprak ile uğraşmak, çiçek saksı bakmak, kedi köpek edinmek, örgü örmek, güneşlenmek, ibadet etmek, yoga yapmak, sevdiklerimizin yanında olmak stresimizi azaltacaktır.