Diyarbakır’da pazar tezgahlarında yerli karpuz ve kavun yerini aldı. Yazın Diyarbakır havası güneşli, sıcak ve kuru olup toprağında hafif nem isteyen kavun, en fazla kavun yetiştiren iller arasında Diyarbakır da yer almaktadır.

Kavunun kendine has kokusu, tadı ve aromasıyla yaz aylarında sevilen bir meyvedir.  1 ince dilim kavun (180 gram) ortalama 50 kcal enerji, 11,5 gram karbonhidrat, 2 gram protein, 1,5 gram lif, 330 mg potasyum, sodyum, kalsiyum, A, C ve bazı B vitaminlerini içerir. Kavunun yaklaşık %90’ı sudan oluşur. Ayrıca beta karoten gibi antioksidanlar bulunur. Beta karoten içeriği ile dikkat çeken meyve, göz sağlığının korunmasında önemli rol oynuyor. Beta karoten bağışıklık sistemini güçlendirici etki sağlayarak hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Antioksidanlar hücreleri oluşabilecek hasarlardan korur. İçerdiği lif sayesinde bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlık sorununu azaltır. Lifler tokluk sağlar zayıflamak isteyenlerde porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebilir. A vitamini karpuzlarda ve tatlı kavunlarda bol miktarda bulunur. 

Cildi ve saçı esnek tutar ve göz sağlığı için önemlidir. İçerdiği yüksek potasyum sayesinde kan basıncı üzerinde tansiyonda düzenleyici etkiye sahiptir. Vücut için doğal sıvı dengesini korumaya çalışır. Vücudunda fazla ödemi olanlara önerilebilir ve idrar söktürücü etkisi vardır. İyi bir C vitamini kaynağıdır. Bağışıklık sistemimizin güçlü olmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemi vücudun savunma mekanizmasını oluşturur. Bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerin hastalıklara yakalanma olasılığı azalır. Vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini güçlendiren besin gruplarındandır. Kavun içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkların oluşmasını önler, var olan hastalıkların tedavisinde destekleyici etki gösterir. B vitaminin birden çok türü bulunur. Güçlü B vitamini içeriği ile kavun; saç ve tırnakları güçlendirir, unutkanlığın oluşmasını önleyerek hafızayı destekler, yorgunluğa iyi gelir ve vücuda enerji verir. 

Çekirdeklerinde E vitamini çokça bulunur. E vitamini antioksidan etki gösterir. Bu özelliği ile kavun vücutta doku ve hücreleri korur, doku ve hücre kaybına bağlı oluşabilecek hastalıkları önler. Probiyotikler, vücutta bağırsak floraını dengeleyen, düzenleyen, yararlı ve canlı mikroorganizma içeren gıdalardır. Kavun çekirdekleri iyi bir probiyotik kaynağı olmasıyla; kabızlığı önler, bağışıklık sistemini güçlendirir, B ve K vitamini üretimi ve emilimini destekler, alerji belirtilerini azaltır ve cilt elastikiyetini destekler.

Kavunlar hassas meyvelerdir, hemen tüketilmesi önerilir. Yazlık kavunlar alındıktan sonra hemen tüketilemeyecekse karanlık ve serin yerde bekletebilir. Hasat edildikten sonra 15 gün içerisinde tüketilmeli. Dilimlenmiş kavun buzdolabında sebzelik kısmında 3 gün saklanabilir. Kesilen kavun dış ortamda bekletilmemeli şeker içeriği yüksek olduğu için çabuk bozulur.

İçeriğindeki yüksek karbonhidrattan dolayı diyabet(şeker) ve fazla kilo problemi olanlar, içeriğindeki yüksek potasyumdan dolayı böbrek rahatsızlığı olanlar, reflü şikayeti olanlar doktor ve diyetisyen kontrolünde danışılmalıdır.