Diyarbakır’da fırın işçilerinin düşük ücret, uzun çalışma saati ve sigortasız çalışmaya karşı Dağkapı Meydanı’nda iki hafta önce başlattığı eylemleri kısa sürede sonuç verdi.
Seslerini yetkililere duyurmaya çalışan fırın işçilerinin ücretlerine (maaşlarına) işverenleri tarafından yüzde 80-90 oranında iyileştirme yapıldı. Fırın çalışanlarının ücretlerine yapılan bu iyileştirmeden birkaç gün sonra Diyarbakır’da ekmeğe fahiş zam yapıldı.
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanlığı’nın aldığı ekmek zammı kararı İl Valiliği tarafından geçen hafta onaylanmıştı. Yeni ekmek tarifesine göre; 400 Gr. Pide ve Lavaş Ekmek 8 TL, 400 Gr. Kepekli ve Tam Buğday Ekmek 8 TL, 600 Gr. Diyarbakır Ekmeği 12 TL, 200 Gr. Yağlı Ekmek Çeşitleri 10 TL, 200 Gr. Somun Ekmek 4 TL, 200 Gr. Papatya, Örük vb. ekmek çeşitler 4 TL, 100 Gr. Çörek, Simit, Poğaça vb. Ürünler 5 TL, 100 Gr. Tost ve Hamburger Ekmeği 2 TL, 0,70 Gr. Lahmacun Pişirme Ücreti 4 TL, 1 Adet Ev Ekmeği Pişirme Ücreti ise 3 TL oldu.
Evet; fırın işçilerinin, haklı olarak çalışma şartlarının iyileştirilmesi için 2 hafta önce başlattıkları eylemleri karşılık buldu. Aynı şekilde işçilerinin ücretine yüzde 80-90 oranında iyileştirme yapan fırın sahiplerinin de “ekmeğe yapılan zam ile” amaçlarına ulaştığı ‘anlaşılarak’ görüldü.
Ücretlerine yapılan iyileştirmenin ardından eylemlerine son veren fırın işçileri, çalışma koşullarının da iyileştirilip kanun altına alınması gerektiğini açıkladılar. Sorunların çözümü ve fırınların dernekleşmesi için Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör ile de görüşen fırın işçileri, “Diyarbakır Fırın Ustaları Derneği’nin (DİFUD) kurulmasını istiyor. Derneğin kurulması için bugünlerde yapılması beklenen kurultayda yol haritası çizilecek.
Fırın işçileri ve fırın sahipleri ortaya çıkan bu duruma sevinirken, gariban ve işsiz vatandaş ise dün olduğu gibi bugün de bu karamsar duruma isyan ediyor. Zam öncesinde bile kuru bir ekmek dahi alacak gücü olmayan gariban ve işsiz vatandaş, bugün ekmeğe yapılan bu zam ile adeta felç geçirdi. Fırın işçilerinin yaptığı bu eylemin ardından ekmeğe zam yapılması, söz konusu eylemin ‘ekmeğe zam yapılsın’ algısını oluşturdu birçok insanda.
Diyarbakır’da ekmeğe yapılan bu fahiş zam, kanaatimce diğer sektörlerin de zam yapmasına fırsat sundu, sunacak. Her ne kadar ocak ayı boyunca bazı zincir market ve sektörler birçok ürün ve kalemde fiyat artışına gitmemiş olsa da yarından (şubat ayından) itibaren ürünlere insanların ağzını açıkta bırakacak yeni fiyat etiketleri yapıştıracak. Hem de öyle böyle bir zam da olmayacak. İnsanları şoke edecek yeni fiyatlar uygulayacaklar vicdansızlar, fırsatçı mahlukatlar! Çünkü yılbaşında asgari ücretin 8 bin 500 liraya çıktığını bilen bazı vicdansız stokçular ve insanlıktan nasibini alamayanlar, fiyat artışı yapamadıkları ocak ayının intikamını şubat ve sonraki aylarda kat be kat alacağı beklentisi herkeste hakim. Kanımca ekonomik krizin derinleşip yayılmasına yol açacak bu yıkıcı beklenti bile özellikle de gariban ve çalışmayanları ölümün kıyısına getirecek.
Fiyat artışının az da (gösteriş de) olsa yapılmadığı bu ocak ayının asla bitmesini istemeyen ve faturalarını dahi ödeyemeyen kentteki gariban vatandaş, ekmeğe yapılan bu zam ile felç olup yerden kalkamaz oldu. Ocak ayının bugün sona erecek olmasıyla şubat ayında tüm ürün ve kalemlerde zam ve fiyat artışlarının olacağı beklentisi içerisinde olan vatandaş, sönmeyen ocakların şubat ayı ve sonraki aylardan itibaren söneceğini, sönen ocakların da artık dağılıp yok olacağını gözyaşları ile kara kara düşünüyor. Zamsız geçen ocak ayına alıştıklarını belirten kimi vatandaş, ocak ayından sonra şubat ayına değil zam ayına gireceklerini dile getiriyor bize haber peşinden, bir lokma ekmek peşinden koşarken!