"Anız mı ya da elektrik direğinden çıkan yangın mı?" Çok konuşuldu, çok yazıldı, çizildi de kendince bir şeyler.

Anız yangınlarıymış, elektrik yangınlarıymış ile başlayan cümle ve söylemlere maruz kalmak bile gelmiyor içimden. Duyarlı kalpler olduğu kadar duyarsız kalplerin varlığıyla şekillenen aynı senaryolar illaki klasik cümlelerle karşımıza çıkıyor bir şekil. Sizler, onlar, bizler, beriler, ötekiler işte.. Sonra anında müdahale edilemeyen yere gidilip bir küçük başınız sağolsun senaryoları.. Biraz destek attık bir, iki milyon verdik acılar değil de ihmâlkarlıklar unutulsun tabi..! Poz vermek de ihmal edilmeyecek. Kural şaşmaz asla.
 
Ama unutulmuyor işte. 

Annesini kaybeden çocuk ömrü boyunca başka bir anneye sahip olamayacak mesela. Anneler, babalar, çocuklar, yanar mı hiç? O çocuklar annem yanarak vefat etti demek zorunda kalacak hep. Belki ismine kadar bile düşünülen keçiler, koyunlar, eşşekler, kim bilir daha ne hayvanlar gönlünce koşturup, bağırıp çağırıp eğleneceklerdi alt tarafı. Yangından sonra bağıramayacak kadar, ses çıkaramayacak kadar sustular hep. Bakışlarında ölmek istiyorum artık der gibi bir suskunluk vardı hepsinin. Yandıkça yandı hepsi. Yandıkça da izlendi hep. 

Yangınların ilk çıktığı an can kaybı yokken anında müdahale edilseydi bu kadar can yanıp göçer miydi hiç? Ateşler içinde yandığınızı hayal etmek bu kadar mı zordu. Acıyı yaşamamak için acıyı yaşamak lazım galiba. Alın, mesela bir çakmak ve ne kadar dayanabildiğinizi görün! Dört saniye bile dayanabilir miydiniz? Sanmam. Ama uzunca bir süre yanarak küle dönmüş canları gördü bütün gözler. Çok acı değil mi? Uzakken aynısını saniyesi saniyesine yaşamayı düşünmek gelmez aklına insanın. ama düşünmek lazım tabi artık bu bir daha yaşanmasın diye ateşlere girmek lazım.

Evet bir çoğumuzun elinden bir şey gelmez sadece uzaktan izledik ama hesabı sorulmalı ki bir daha yaşanmasın. Hala aklım almıyor gelecek ihtimali yüksek olan bir felaket ya da senaryoda hala nasıl bahaneler üretilebilir ki? 

Niyetim eleştirmek. Evet isim vermeden eleştirmek istiyorum üstüne kim alınırsa alınsın. Bu kim olursa olsun eğer gücü kuvveti varsa devreye girecek seyirci kalmayacak asla. 

Sonuç olarak giden can sayıları ve ekonomik olarak sonuçlarıyla yüzleşeceğimiz ihmâlkarlıklar kaldı elimizde. Geçmeyecek acılarla hepimize geçmiş olsun dileğiyle…