Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Meta Şirketi ile bir takım anlaşmazlıkların vuku bulması sonucu ülkemizde Instagram’a erişim engeli 2 Ağustos tarihinde konulmuştu.

Ülkemiz tarafından Instagram uygulamasının tüm yetkin çalışmalarının Meta şirketi tarafından gerçekleştirildiği ve kendi politikasına uygun yönetmeliklerle hareket edildiği yönündeki itirazlar gündemde yerini korurken Instagram engelinin ne zaman açılacağı da vatandaşlar için merak konusu haline geldi.  “VPN” denilen bir takım yabancı kaynaklı sunucularla Instagram’a bağlanan kullanıcılar ise gerekli tüm işleyiş durumlarını bu kaynaklarla yerine getiremediği için maddi yönden büyük bir hasar almış durumda.

Ülkemizdeki bürokrasinin Meta Şirketi ile ortak noktalarda anlaşmaya varması sonucunda milyonlarca kullanıcısının bulunduğu Instagram uygulamasına erişimin açılması öngörülüyor. Tabi belirli bir zamanın hala konuşulmadığı ama en kısa zamanda anlaşmaya varılacağı noktasında Meta şirketi yeşil ışığı bugün yapılan toplantı sonucunda basın açıklaması yapan yetkilileri tarafından yakmasına rağmen neden tam tarihin verilmediği ise uzun bir bekleyişe girildiğinin de göstergesi olabilir.

Birçok insanın ve özellikle Instagram uygulamasını iş odaklı kullanan kişilerin karşılaştığı ticari zarar hacmi milyar liralara çıkarken uygulamanın neden kapatıldığı soruları ise hala vatandaşların araştırdığı konular arasında. İşin özü Meta Şirketi’nin ayrımcı politikalar izlediğini düşünen Türkiye bürokrasisi temelinde yer alıyor. 

Dünya gündemine oturan ve bir türlü çözüme kavuşturulamayan savaş ve saldırıların bir sürü masum insanı yerinden, yurdundan hatta canından etmesi ile oluşan kaos ortamında ayrımcı politikalarının Meta tarafından uygulandığı iddiaları gündemimizde önemini koruyor. 

İlerleyen süreçlerde bu sorunun taraflar arasında çözüleceğini umarak ama hala net bir tarihin verilmediğini de belirterek VPN ile sağlıcakla kalın diyorum.