Her yaşınızın kıymetini bilip acı ve tatlı anlara merhaba diyeceğimiz kalp akıl huzuruna kavuşmak lazım.

Sayın Mücadele okuyucuları, öncelikle köşe başlığına bakıp sitemkar sözlerle geçen yoğun bir ortam yaratma gibi bir düşünceden ziyade sıklıkla duyulan bir terimden bahsederek büyümenin bizlere yaramadığı bazı durumları açıklığa kavuşturmak istiyor ve bununla baş etme yöntemlerini sizlerle birlikte ele almak istiyorum.

Sıklıkla karşılaştığımız “Yaşın kemale ermesi “ diye kullanılan söylem, genelde derinlerde hayatın bize sunduğu her türlü acı, tatlı tecrübenin yaşandığı yaşlar için kullanılır. Kemal “ Bilge kişi” maksadında kullanıldığı için yaşça büyüklerin yaşadığı hayat tecrübeleriyle bilgin bir insana dönüşmesinden kemale erdikleri sonucu çıkarılabilir.

Peki yaş kemale erdi ama bilgelik neden hala mutlulukla ölçülemeden daha bir durgun ve hüzün zamanlarını doğurur?

Yaşanılan acı tecrübeler hatıraların tekrarlanarak canlanmasına sebebiyet verebilir. İçinde bulunulan günde yine aynı hatıraların verdiği hislerle istem dışı olarak hareket ediliyor olabilir. Hiç yoktan büyüklerimizin yüzünde oluşan o acı kayıp suretin oluşması da bundan kaynaklı tekrarlanır.

Sadece acı değil bazen tatlı anılar da yaşın ilerlemesiyle kişiyi durgunluğa sürükleyebilir. Yaşanılan her türlü güzel anıların tekrar o günlere gidilmek istendiği yaşlara gelindiğinde mümkünatının olmadığı büyüklerimiz tarafından acı ile karşılaşılan bir durum olur. Bu saydığımız temel nedenler sebebiyle büyüklerimiz konuşmaktan arta kalan zamanlarını hep bir köşede anıları hatta yaşadığı kayıpları düşünerek suskun ve durgun geçirmek isteyebilir.

Yaşlılığın herkese soluk ve durgun bir etkiyi vermeyeceğinin de bilincinde olunması unutulmamalıdır. Bunun genelde kişinin hayata yön vermesi ve kabulleniliş sürecini erken atlatabilmesi ile de alakası oldukça fazladır.

Son olarak büyümenin hoş olmayan yanlarından ziyade yaşın kemale ermesine hazırlıksız yakalanmamaya dikkat çekmek istiyorum. Gerektiği kadarıyla plan, program ve hayattan beklentileri göz önüne alarak bir gelecek inşasını kendi isteklerimiz ve sevdiklerimiz doğrultusunda gerçekleştirmek bizim için oldukça önemlidir deyip;

Her yaşınızın kıymetini bilip acı ve tatlı anlara merhaba diyeceğimiz kalp akıl huzuruna kavuşmayı diliyorum.