Atık Materyaller

Evde olduğumuz bu zamanlarda çocuklarımızla daha verimli zaman geçirmek hakkında size güzel önerilerle geldim bu hafta. Daha önce oyuncak konusunu anlatmıştım. Şüphesiz çocukların hepsi oyuncakları çok sever ve devamlı yeni oyuncaklar isterler. Çünkü kendi oyuncaklarına alışırlar. Onlara ilk alınan günkü gibi ilgi göstermezler. Ben genellikle çok sınırlı oyuncak alırım. Eğer bir veya birkaç oyuncağın papucu dama atılmışsa onları kaldırırım. Görmeyecekleri bir yere saklarım. Aradan uzun bir zaman geçer ve o oyuncaklar tamamen unutulur. Onları saklı yerden çıkarttığımda yeni alınmış gibi mutlu olurlar. Ve uzun bir süre tekrar o oyuncaklarla oynamaya başlarlar.

 

Bütün oyuncaklar aynı anda çıkarılmamalı. Çocuk hangisi ile oynayacağına karar veremez. Zihinsel bir yorgunluk yaşar. Yani çocukların bütün oyuncaklarını bir yere yığarsak o oyuncaklar, çocuğun gözünde sadece gereksiz eşya yığını gibi görünecektir. 


Burada asıl anlatmak istediğim evde atık malzemelerle yapılan oyuncakların faydaları. Elbette hazır oyuncaklar da alınabilir ama biz ağırlıklı oyuncaklarımızı evde yapıyoruz. Evdeki her malzeme kullanılabilir. "Evi çöp evine döndürmüşsün." eleştirilerine maruz kalabilirsiniz ama siz aldırmayın. Hayatımızı kimseye göre yaşamıyoruz ve düzenlemiyoruz. Çünkü bu bizim hayatımız ve söz konusu olan bizim çocuklarımız.


Evet, evdeki bütün malzemeleri değerlendirebiliriz. Temel malzemelerimiz: makas, bant, yapıştırıcı ve koli.  Bunların yanında peçete ruloları, cam kavanozlar, tahta çubuklar, bolca renkli kâğıtlar, ilaç kutuları, ayakkabı kutuları, dil çubukları... Dilerseniz bunlarla ilgili internetten araştırma yapabilirsiniz.
Örneğin ayakkabı kutusundan bir araba yapabilirsiniz.  Şişe kapaklarını tekerlek yaparsınız. Bunların sayısız örneği var. Yine peçete rulolarından dürbün veya marakas yapabilirsiniz.


Çocuk bir ürün ortaya çıkarmanın aşamalarını öğrenir. Zihinsel açıdan aktif olur. Ortaya çıkarttığı ürünü boyama, yıldız veya çıkartma yapıştırdığında çocuğun estetik duygusu gelişir. Keşfetme, analitik düşünme, sanatsal yaratım yetenekleri gelişir. Kendini ifade ettiği için  rahatlar. Mutlu olur.


Kısaca; atık materyallerle çalışma, çocuğun fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal kapasitesinin gelişimini destekler. Bundan sonra fazlalıkları çöpe atmadan "ben bunu nasıl değerlendirebilirim?" deyin ve öyle çöpe atın.