Pandemide Özel Okullar

Eğitim de fırsat eşitliği yıllardır tartışılan ve hiçbir zaman sağlanamayan bir gerçek ne yazık ki. Geçmiş yıllarda bu eşitsizlik daha çok bölgeler arasında yaşanıyordu. Bazı bölgelerde yeterli okul ve öğretmenin bulunmayışından kaynaklanıyordu. Günümüzde özel okulların yaygınlaşması bu eşitsizliği daha da derinleştirmiştir. Özel okullarda sağlanan imkânlar devlet okullarında ne yazık ki sağlanamıyor. Sınıf mevcutların az olması, laboratuvar ortamının bulunması, sanatsal ve sportif faaliyetlerin yoğun olması, bilgisayarlı eğitimin yaygın olması gibi nedenlerle özel okullar veliler tarafındançokça tercih edilmektedir.

 

Bu yıl biraz farklı oldu. Pandemiden en çok etkilenen alanlardan biri de eğitim oldu. özel okul konusunda iki farklı veli eğilimi ortaya çıktı. Birincisi: “Bu sene zaten okullar kapalı göndermeyelim. Uzaktan eğitimiçin bu kadar para ödenmez.” diyenler ki bunlar çoğunlukta olanlar. Buna rağmen özel okullar çokça kayıt aldı. Veliler yine daha hijyenik ve daha az mevcutlu olduğu için özel okul tercih etti. Bu süreçte yeterli kayıt alamayan birçok okul, kurum kapandı. Mevcut olanlar da okulların açık kalması için çok sıkı kampanyalar yaptılar.

 

"Okul sokaktan güvenlidir”  diyerek okulların açılması için kamuoyu oluşturdular.  Yine insanlar öğretmenler için durmadan olumsuz konuştular. Çalışmadan evde oturarak maaş aldıklarını söylediler. Hâlbuki uzaktan eğitim yapmak yüz yüze eğitim yapmaktan çok daha emek istiyor. Vaka sayılarının biraz azalması ile Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler henüz aşılanmadan okulları açma kararı aldı.

 

Sınıflar gruplara ayrıldı. İki günlük de olsa çocuklar okula gittiler. Bana göre okulların açılması çok erkendi. Okulların açılması için toplumsal baskının yapılması da çok gereksizdi. Çocukların sisteme, okula güveni kalmadı. Umarım bir daha açıldığında da uygun koşullar sağlanır.