Çocuklara Kitap Okuma

Çocuklara kitap okumanın sayısız faydası var. Özellikle 0-3 yaş döneminde gelişimin desteklenmesinde kitap çok büyük bir role sahiptir.


Çocuk gelişimi alanında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Barry Zuckerman, özellikle 0-3 yaş arasındaki erken çocukluk gelişiminin desteklenmesinde kitap okumanın çok önemli olduğunu belirtir.  Erken gelişim döneminde beyne giden uyaranların önemli olduğunu, bunlardan birinin de kitap olduğunu ifade eden Zuckerman, kitabın çocukla anne-baba arasındaki ilişkide köprü olduğunu söyler.

0-3 yaş arasındaki dönemde kitap okumanın çocuğun ince motor gelişimine faydalı olduğunu, anne ve çocuk arasında iletişimi güçlendirdiğini, etkileşim sağladığını kaydeden Prof. Dr. Barry Zuckerman, “Kitap çocuğun anne ve babasıyla birlikte zaman geçirmesi için çok önemli bir araç. Kitap evrensel bir uyaran. Çocuk anne ve babasıyla bir arada zaman geçiriyor. Anne ve çocuk arasında çok önemli bir etkileşim sağlıyor. Özellikle karşılıklı diyalog kurmak, etkileşimi artırıyor. Sayfa çevirmek ince motor gelişimini destekliyor. Önemli olan çocuğa kitap okumak değil, karşılıklı etkileşim ve paylaşımda bulunmak” dedi.


O zaman çocuğumuz kaç yaşında olursa olsun, kaç aylık olursa olsun ona kitap okumalıyız. Gelişimine uygun kitaplar seçmeliyiz. Özellikle küçük yaş grupları için  bol resimli ve kalın sayfalı  kitaplar tercih etmeliyiz. 


Her yerde ve her zaman söylenen bir söz vardır: " Çocuğumuz söylediklerimize değil yaptıklarımıza bakar." Yani öncelikle evde biz kitap okuyalım. Okuyalım ki çocuğa rol model olalım. Elinde sürekli  telefon olan bir anne veya babayı gören çocuk da sürekli telefonla oynamak isteyecektir.

 
Okuduğumuz kitap ile sohbet etmeliyiz. Okuduklarımız ile ilgili sorular sormalıyız.

O zaman bolca kitap okumalar diliyorum.