Diyarbakır’da Müzeler-13
Üst Kat
Evin yazlık ve baharlık bölümlerini oluşturan bu katın batı kanadı, günümüzde Cahit Sıtkı Tarancı’nın eserlerinin bulunduğu bir sofa ve iç içe geçen iki odadan meydana gelmişti
Avlu kodundan 9 basamakla çıkılan bu bölüm, yazlık bölüm ile yakın ilişkilidir. Bu tarihi evin belki de en iyi cephelerinden biri, yüksek eyvanlarla zenginleştirilmiş yazlık bölümdür. Avlu kodundan bir merdivenle çıkılarak ulaşılan bu bölüm, kuzeye yönlendirilerek serin rüzgarlardan faydalanma amaçlanmıştır. Evin en büyük ve en gösterişli odasının da bulunduğu bu kat, zengin taş işçiliğinin de iç cephede daha iyi hissedildiği bölümdür.
Diğer odalardan daha çok görsel zenginliğe sahip üst katta bulunan yazlık oda, işlevsel ve görsel amaçlı, alçı bezemeli kenarları yaldızlı nişler (paca), kapakları oymalı, aynalı dolaplar ve renkli vitraylı tepe pencereleriyle oldukça zengin bir iç süslemeye sahiptir.
Özellikle özel günlerde sıkça kullanılan odanın iki tarafı boydan boya oturma amaçlı sedirlere ayrılmıştır.
Pencere açıklıkları ve kat yüksekliği fazla tutularak, uygun hava akımı sağlanmıştır.
Üst katta yer alan bir başka mekan da koltuk odadır. Evin kuzeydoğu bölümündeki bu mekanlara, zemindeki odadan birkaç basamakla çıkılarak ulaşılır. Bu oda özellikle kışlık kuru gıdanın (ceviz, sucuk, pestil, kuruyemiş vb.) kilerlere inmeden odaya servisine uygun düşünülmüştür.
Evin kuzeydoğu kanadında yer alan üst kat odasının daha büyütülmesi amacıyla genellikle dört tarafına çıkıntı yapılmıştır. Sokağa taşan bu bölümün (cumba, şahniş), geniş yüzeyi karşı komşuyu görmemek amacıyla sağırdır. Pencereler yan taraflara sokağı boyunca görebilecek şekilde açılmıştır. Sokağa taşan kısmın yükünü hafifletmek amacıyla ahşap karkas yapılan bu alan, pencere yönünde sedir ve yastıkların yer aldığı oturma düzeniyle çevrilidir. Bütün odaların tavanı ahşap kirişlemedir.