Mevlüthan Mustafa da hahvelerde cenk okuyuş  hatıralarına temas ediyor

Berber ya da namı değer Müezzin Mustafa aynı zamanda kahvelerde cenk okurdu. O zamanlar malumunuz televizyon falan yoktu. Herkes uzun kuş gecelerinde yatsı namazından sonra Dabakhane kahvesine giderdi. Orada cenk kitaplarını okuyanları dinlerdi. Hazreti Muhammed ‘in hayatını, Hazreti Ali ‘nin savaşlarını, Mem u Zin ‘i dinlerdi. Artık bu dinleme işi öyle bir hale gelmişti ki cemaat de ezberlemişti. Satır atlansa okuyanı uyarıyorlardı.

1960 ‘lardan sonra da ben cenk okumaya başladım. Hocam Berber Mustafa rahmete gidince sıra bana geldi. 1961 ‘de bir yıl süreyle Mardin Kapı da Ağe Rutan Abdullah ‘ın ( yoksulların ağası ) kahvesinde okudum. Bir yıl Mehme Ali ye Keje ‘nin Çınar kahvesindew okudum. Bir yıl eski Sipahi Çarşısı ‘nın içinde Liceli Memed ‘in kahvesinde okudum. Bir de Ulu Camisi ‘nin karşısındaki rahmetli Cemal Kalan ‘ın kahvesinde okudum.(11)

Şeyhmus Diken’den hatıralar alalım

Tabii bu lisenin(Ziya Gökalp) adını verdiği caddedeki iki ünlü mekânı da yazmak gerekir. Biri Rıza'nın Çay Ocağı, diğeri de Çamlıca Kahvesi.

Rıza’nın Çay Ocağı, sahibinin ismiyle anılırdı. Her dem taze çay sunmakla ünlüydü. Bir de müdavim müşterileriyle birebir ilgilenmek Rıza Dayı'nın erdemiydi. Çok ünlü siyası konukları oldu, Rıza'nın Çay Ocağı'nın. Halen yaşıyor, dileğimiz daha da yaşaması.

Bir diğer ünlü mekân Çamlıca Kahvesi'ydi. 1970'lerde hemen tüm kuşağımızın sıkça uğradığı bir yerdi. En ünlü konuğu da Salih ağabeydi. Gençleri her zaman etrafına topla: entelektüel düzeyi yüksek heyecanlı sohbetler yaşanırdı

 O dönemlerin kahvehaneleri gerçek anlamda kıraathaneydi. Sözün sohbetin tadına doyum olmayan mekânlar c: Çamlıca Kahvesi de bizlere göre bu mekânların zirvesiydi. Çamlıca Kahvesi'nin ortacısı (.garsonu) Ayna çatlan Abdurrahman"ın haddine mi düşmüştü taze demli çay çıktığında Salih ağabey ve konuklarına sunmasın. İşte lise ve caddesi böylesine mekânları ile ünlüydü.Ve bir başka kapı\ Dagkapı'dan çıkıldığında, hemen 5 tarafta Yalova Oteli ve Yalova Kahvesi dikkat çekiyordu, (13)