Gece Alt Islatma
Eğer çocuğunuz idrar kaçırıyorsa telaşa kapılmayın. İdrar kaçırmaya sebep olabilecek bir tıbbi problemi varsa bu problemin tedavisi ile idrar kaçırmanın geçeceğini, eğer tıbbi bir problem yoksa ‘Gece Alt Islatma’ probleminin (EnürezisNokturna) kendi kendine düzelebilen bir durum olduğunu unutmayın.
İdrar kaçırdığında çocuğunuza kızmayın, onu utandırmayın, başka çocukları örnek göstermeyin, cezalandırmayın. Çocuğunuza bu problemin çok da önemli olmadığını ama onu etkilediğini düşündüğünüz için bir doktora götürmek istediğinizi, tetkik ve tedavi süresince ona destek olacağınızı anlatın ve öncelikle bir çocuk hekiminden ya da ürolog hekimden randevu alın. Nasıl olsa geçer düşüncesiyle doktora götürülmeyen çocuklar zamanında önlem alınmadığı için böbreklerini dahi kaybedebilir. Zira bazen tam idrar boşaltamama gibi durumlarda idrar yollarında iltihaplanmalar gelişip böbreklerin iflasına kadar uzanan süreçler yaşanabilir.
Altını ıslatmayı çoğu aile bir hastalık olarak kabul etmez. Bunun çocuğun tembelliğinden ve yetersizliğinden olduğunu ima ederek çocuğu suçlama yoluna giderler. Çocuğu küçültücü kelimelerle suçlamaya, dışlamaya, alaya almaya ve lakap takmaya kadar gidebilir. Yatak ıslatma, ceza ile tedavi edilemez. Tam aksine cezalandırma, ters etki meydana getirebileceği gibi, çocuğun özgüven ve direncini de kırıp psikolojik problemlere sebep olabilir.
Buna rağmen, ailelerin cezalandırma uyguladıkları bilinmektedir. En önemlisi de çocuk, altını ıslattığında akranlarıyla kıyaslanmamalı ve utandırılmamalıdır. Bu iki yöntemin menfi uygulanması, çocuğun sağlıklı gelişimi için en kötü zehirdir. Bu olumsuz yöntemlere maruz kalan çocuklar, toplumdan kopmakta ve içine kapanık olmaktadırlar. Böyle bir durumda çocuk içine kapanmaya, kendine güvensizliğe ve çaresizliğe sürüklenir. Hayat ve insanlar karşısında sürekli kaçak ve ürkek tavırlar içine girer.
Çocuk büyüdükçe bu hal çocuğun genel bir karakter özelliği haline gelir ve şahsiyet kırılması yaşayan bir fert olarak topluma katılır. Bu çocukların doğal olarak yaşamları kısıtlanıyor, aile içi ilişkiler bozulabiliyor. Pek çok aile de bunun hastalık olduğunu düşünmüyor ve bu problemin belli bir yaşın üzerine sarkması durumunda kişilik bozukluğuna yol açabileceğini bilmiyor. Altını ıslatan çocuklarına şiddet uygulayan aileler yaptıkları yanlışın problemi daha da derinleştireceğini çoğu zaman düşünemiyorlar. Şiddet; dayak, genital organı yakma, penisi iple bağlama, hakaret etme gibi biçimlerde ortaya çıkabiliyor.
Sonuç olarak neden enürezis (alt ıslatma) sorusunun bir tek cevabı yoktur. Birçok faktör tek başına ya da birlikte alt ıslatmaya yol açabilir. Bu durumda en önemli nokta alt ıslatma probleminin organik bir hastalık ile ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesidir. Altını ıslatma problemi idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık veya SİSTİT (İdrar Kesesi İltihabı) gibi organik bir sebebe bağlıysa öncelikle bu tür problemler çözülmelidir.