5G Nedir? 5G Özellikleri Nelerdir? -7-

5G Frekansları Nelerdir?

Kullanılan kablosuz bağlantı teknolojileri, sinyallerin frekanslarına göre veri aktarım hızında artış gösterir. Mobil ağlar için kullanılan frekans bantları, bölge ve ülkeye göre değişir. Geçmişte söz konusu G ağları 700 MHz ve 6 GHz arasında frekans dengesindeydi. 5G ise kullanılan yeni nesil mobil ağ teknolojisi sayesinde 28-100 GHz arasındaki frekanslarda çalışır. Frekans aralığındaki bu büyük değişim hayatın her alanında kendisini hissettirir. 5G internet hızının yüksekliği ile insanlık tarihinde yeni bir dönem açmaya hazırlanıyor.

 

5G Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Günümüzde her teknolojik gelişim beraberinde birçok avantaj getirdiği gibi bazı dezavantajları da neden olur. Yenilikçi mobil teknoloji 5G zararları şu şekilde sıralanabilir:

 Ulaşılabilirlik: 5G teknolojisi günümüzde yeni model cep telefonlarına entegre edilir. Söz konusu entegre süreci de yeni nesil teknolojiye bireysel ulaşılabilirlik sürecini kısıtlar. Yani 5G uyumlu bir cihaz istiyorsanız, yenisini satın almanız gerekir. Elinizdekini bu teknolojiye adapte edemezsiniz.

Yeni Altyapı Bütçesi: Yeni nesil teknolojinin birçok dünya ülkesinde kullanıma sunulması için altyapıda değişime ve gelişmelere ihtiyaç vardır. Bu nedenle uyum süreci için ciddi bütçeler gerekir.

Kısa Aralıklı Baz İstasyonları: Bu teknolojinin kapsama alanının genişletilmesi ve yaygınlaşması için yerleşim alanlarına kısa aralıklarla baz istasyonları kurulması öngörülüyor. Özellikle yerleşim alanlarına yakın ve kısa aralıklarla kurulan baz istasyonları, radyasyon tehlikesini de beraberinde getirir.

Siber Saldırılar: Yenilikçi teknoloji ağındaki yazılım açıklarının siber saldırılara neden olabileceği öngörülüyor. Söz konusu saldırıları önlemek için profesyonel ve gelişmiş yazılım teknolojisinin kullanımı gerekiyor.

Ağların Kalabalıklaşması: Kablosuz teknolojiyle çalışan yeni nesil mobil ağlar, frekans aralığının aşırı kalabalıklaşması ihtimalini beraberinde getirir.

Operatöre Bağlı Değişimler: Yeni nesil mobil ağ teknolojisinin sunduğu özellikler operatöre bağlı olarak değişim gösterebilir. Bu nedenle her kullanıcının teknolojinin getirilerinden yararlanma süreci farklı yönde gelişir.

 

 

5G teknolojisinin dezavantajları da en az avantajları kadar önemlidir. 5G’nin bu denli gündem olmasının en önemli sebeplerinden biri de budur. Teknolojinin olumlu yönlerinden yararlanmak ise her zaman iyi bir seçimdir.

 

5G Telefonların Özellikleri Nelerdir?

Hayatımıza dâhil olan 5G teknolojisi ile birlikte cep telefonu modelleri de yeni nesil hız dengesine entegre özelliklerle üretilmeye başladı. 5G destekli telefonlar, kullanıcının yeni nesil mobil ağ hızına uyum sağlayabilmesi için geçmiş modellere kıyasla birçok farklı teknolojik özellik barındırır. Avansas güvencesiyle kullanıcıya sunulan yeni nesil cep telefonları, teknolojiye ayak uyduran birçok özelliğe sahiptir. 5G’li telefonların kullanıcıya sunduğu birçok avantaj şu şekilde sıralanabilir:

Uzun pil ömrü

Gelişmiş ekran kalitesi

Yüksek internet hızı

Geniş kapsama alanı

Gelişmiş hafıza özellikleri

Gelişmiş ses deneyimi

 

5G teknolojisinin yaygınlaşması ile cep telefonlarının özellikleri de çeşitlenecek ve belki de şu an ancak hayal edilebilen imkânları kullanıcılarına sunacak. Üstelik tüm bunlar tıpkı 5G teknolojisinin hızı gibi çok kısa sürede gerçekleşecek.