Diyarbakır’da ekonomik faaliyetler-1
Diyarbakır’da ekonomik faaliyetler-1
Diyarbakır’ın ekonomisi tarıma dayanır. Brüt gelirin %
40’ı tarımdan ve % 10’u sanâyiden temin edilir.
Tarım:
Diyarbakır’da 650 bin hektara yakın bir alan
ekilmektedir. Tahıl başta gelen ürünüdür. Sebze
ve meyvecilik gelişmektedir. Tahıl ürünü 20 sene
içinde 3 misli artmıştır. Başlıca tarım ürünleri ise
buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller,
saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son
10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar,
domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze
soğan yetişir.
Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi,
çok lezzetlidir. Türkiye’de yetişen karpuzun %
10’a yakını ve kavunun % 5’i Diyarbakır’da yetişir.
Meyvecilikte daha çok üzüm, ceviz, bâdem, nar,
dut ve armut yetişir. Diğer meyveler azdır. Sun’î
gübre kullanımıyla modern tarım araçları kullanımı
artmıştır. Dicle, Diyarbakır’ın Nil’i sayılır. Dicle
kenarındaki köylerde “Boranhane” denilen güvercinliklerde
binlerce güvercin beslenir.
Kumsal arâzide yetişen karpuzların içine küçük
bir çocuk sığabilir. 34 çeşit üzüm, 7 çeşit karpuz
yetişir. Karpuz çeşitleri; pembe, sürme, ferikpaşa,
yafa, kara, alaca ve Mehmed Emir’dir. İri, tatlı ve
kokulu kavunlarından beji, tat, mollaköy ve asma
tipi meşhurdur.