Diyarbakır’da ekonomik faaliyetler-1

Diyarbakır’da ekonomik faaliyetler-1

 

Diyarbakır’ın ekonomisi tarıma dayanır. Brüt gelirin %

40’ı tarımdan ve % 10’u sanâyiden temin edilir.

Tarım:

Diyarbakır’da 650 bin hektara yakın bir alan

ekilmektedir. Tahıl başta gelen ürünüdür. Sebze

ve meyvecilik gelişmektedir. Tahıl ürünü 20 sene

içinde 3 misli artmıştır. Başlıca tarım ürünleri ise

buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller,

saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son

10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar,

domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze

soğan yetişir.

Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi,

çok lezzetlidir. Türkiye’de yetişen karpuzun %

10’a yakını ve kavunun % 5’i Diyarbakır’da yetişir.

Meyvecilikte daha çok üzüm, ceviz, bâdem, nar,

dut ve armut yetişir. Diğer meyveler azdır. Sun’î

gübre kullanımıyla modern tarım araçları kullanımı

artmıştır. Dicle, Diyarbakır’ın Nil’i sayılır. Dicle

kenarındaki köylerde “Boranhane” denilen güvercinliklerde

binlerce güvercin beslenir.

Kumsal arâzide yetişen karpuzların içine küçük

bir çocuk sığabilir. 34 çeşit üzüm, 7 çeşit karpuz

yetişir. Karpuz çeşitleri; pembe, sürme, ferikpaşa,

yafa, kara, alaca ve Mehmed Emir’dir. İri, tatlı ve

kokulu kavunlarından beji, tat, mollaköy ve asma

tipi meşhurdur.