Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazan ayında 16-17 saatlik açlık durumunu hep beraber yaşıyoruz. İster istemez yaşam stilimize ve beslenmemizde değişiklikler yapıyoruz. Bizleri tok tutacak kan şekerimizi düşürmeyecek şekilde nasıl besleneceğiz?

 

Sahura mutlaka kalkılmalı ve yemekler yenilmeli. Aksi halde 20 saatte varan açlıklar olur. Bu ay boyunca tek öğünlü beslenme sağlık açısından da riskleri beraberinde getirir. Sahurda ağır yemekler yerine daha hafif yiyecekler tükenilmeli.

 

Peynir, süt, yoğurt gibi hayavansal ürünler yada hafif bir çorba, zeytinyağlı sebze yemekleri de olabilir. Bal, pekmez, reçel ve tahin gibi kan şekerimizi hızlı yükselten gıdalardan az miktarlarda tüketilmeli 1-2 tatlı kaşığını geçmemelidir. Unutmayın kan şekerini hızlı yükselten gıdalar sonrasında şeker düşmelerine ve çabuk acıkmalara neden olur.

 

Tam tahıllı ekmekler örneğin tam buğday-kepekli, çavdar veya yulaflı ürünler beyaz ekmeğe göre daha çok tok tutucu özeliği var. Az tuzlu zeytinler, kuruyemişler, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlarda sofrada eksik olmamalı.

 

Kabızlık şikâyetleri yaşanmaması için bol salata kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi bol lifli kurutulmuş meyveler tüketilmeli. İftarda ise ağır ve yağlı yemekler yenilmemeli. Hafif bir sebze çorbası ile başlanılır. Biraz beklenilir etli yemekler, sebze yemekleri ve pilav-makarna yemekleri ile devam edilir.

 

Bağırsaklarla ilgili sindirim sıkıntımız yoksa kurubaklagil yemekleri de yenilebilir. Tok tutuculuğu yüksek besinlerdir, bunları kabızlık şikayetleri olanlar bol yeşillikle beraber muhakkak tavsiye edilir. Gazlı şekerli kafeinli meşrubatlar yerine su, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli. Yetişkin bir insan günlük kilogram başına en az 30 cc su tüketilmeli. Örneğin 70 kg olan biri 2,1 litre su ortalama 11 bardak suyu iftarla sahur arasında içmeli.

 

İftarda yemekler hızlı yenildiğinde reflü, hazımsızlık, baş ağrısı, bulantı-kusma gibi şikayetler artabilir. Yemekler yavaş yenilmeli iyice çiğnenmeli. Şerbetli hamurlu tatlılar olmasını tavsiye etmiyoruz. Sütlü tatlılar dediğimiz daha hafif olan muhallebi, sütlaç, güllaç, kazandibi tarzında yada taze meyveler olmalı. Tatlılar yemekten hemen sonra değil de 2 saat sonra 1 kâse tüketilebilir.