Çocuk Ve Oyun

Oyun çocuk gelişimi açısından oldukça önemlidir. Özellikle okulöncesi çocuklar için oyun her şeydir. Birçok büyük oyunu eğlenme biçimi olarak görse de çocuklar için bu durum çok farklıdır. Onların dünyası oyundan oluşmaktadır. Kendilerini oyunla ifade ederler. Fiziksel, duygusal, psikomotor gibi alanlarda birçok beceriyi oyun sayesinde edinirler. Oyunu ciddiye alırlar. İşe gitme, yemek hazırlama, çocuk bakma gibi birçok davranışı oyunlaştırırlar. Arkadaşlarıyla ilişki kurma bu ilişkideki sorunları çözüme kavuşturma gibi birçok sosyal beceriyi oyun sayesinde kazanırlar. Yani çocuklar için oyun küçültülmüş dünya demektir.

 

Kişilik temellerinin atıldığı bu dönemde oyun hayatî bir öneme sahiptir. Biz anne babalara düşen onlar için yeterli oyun alanı hazırlamaktır. Eski yazılarımda bahsetmiştim. Evin çocuğun gelişimine uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini. Çocuğa göre düzenlenmiş bir evde çocuk için yeterli oyun alanı oluşturulmalıdır.
 

Beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlardan biri de oyundur. Yani bizim oyuna bakışımız böyle olmalıdır. Nasıl ki büyüklerin bir dünyası varsa çocuklarındünyası da oyunlardır. Onların bu dünyasına girmeli ve onların bu özelliklerini desteklemeliyiz.
 

Çocuğa öğretilmek istenen her şey oyunlaştırılabilir. Çok daha çabuk ve eğlenceli öğrenecektir. Mesela çocuğumuza renkleri öğretmek istiyoruz.  Bir kere bunu asla çocuğa htirmemeliyiz. "Otur sana bunu öğreteceğim" dememeliyiz. Rengarenk balonları suyla dolduralım. " Hadi balon patlatmaca oynayalım!" diyelim. Sivri bir şey alıp sırayla balonları patlatalım. Patlatırken de balonun rengini söyleyelim. Bir bakmışız çocuk renkleri öğrenmiş.  Aynı şeyi sayılar için de yapabiliriz. 1 numaralı balon şimdi de 2 numara...
 

Oyunda diğer önemli nokta çocuğun yaşıtlarıyla zaman geçirmesidir. Biz ne kadar çok oynarsak oynayalım onların yaşıtlarının yerini tutamayız. Mümkün olduğu her fırsatta onları akranlarıyla bir araya getirelim.