Hayatımızın her alanında kendi hür irademizle şekillendirdiğimizi sandığımız düzenimizin başkaları tarafından bize kasıtlı olarak kodlandırıldığını anlamamız için kitleleri yönlendirme sanatını benimsememiz ve anlamamız bireysel olarak iyi yönde değişimin anahtarını bize sunabilir.

Amaca ulaşmak için her yol mubahtır ışığında hareket eden, bencilce ama bir o kadar da akıllıca tavırların içinde kaybolan zihinlerin kitleleri yönlendirme sanatını kötü emelleri için de kullandığını bilmek; bir gün tarafımıza gerçekleştirilen gizli saldırıların iyilik kisvesi görünümünden kuşku duymamız, tüm detaylarıyla bu saldırılarla ilgili içsel bir hesap yapmamız ve ket vurulan tüm düşünce ile yaşayışlarımızı özgürlüğe kavuşturmamız için önemli bir referans kapısı sağlar. İzlediğimizi, yaşadığımızı ve şahit olduğumuzu sandığımız her şeyde bu ne olursa olsun tabi örnekler arttırılabilir fakat temelde akıl oyunlarında hareket ettirilen piyonlar olduğumuzu kabul etmemiz ve yönlendirilebileceğimizi bilerek farkındalık oluşturmamız, her zaman kendi adımıza düşüneceğimiz iyi bir hayatın kapılarını açabildiği gibi saldırılara rağmen ayakta kalabilen örnek bir toplumun da bilinçlice yaktığı her mumla aydınlığa geçmesine fırsat verebilir.

Birlik beraberlik bireysel gerçek arzulardan uzaklaşılınca sürdürülebilir oluyor. Bu her ne kadar zor olsa da inanç müdahilinde her yaşayışın değiştirilebilir olduğu, yöneten kesim tarafından bakıldığında kanıtlanmış bir görüştür. Kitlelerin beraber hareket etmesi her zaman daha sürdürülebilir ve güçlü bir toplumun temelini oluşturur. Yalanlar ise bu devrede işin içine girer ve bireyin hayatına inandırılmaya çalışılan düşünceler eker. Bu amaç tüm yolların mubah olması ile gerçekleşir. Yalana inandırmak için aralara doğruluk kırıntılarıyla serpiştirme yapmak, kitlelerin bu doğruluk kırıntılarına tutunmasını kolaylaştırır. Söylenilen en berbat yalanların bile başkaları tarafından bir ideale dönüştürülmesi her zaman her yolun mubah olduğunu benimseyen yönetimlerin uyguladığı bir politika olmalıydı çünkü. 

Ünlü siyaset bilimci olarak da tanınan Niccoolo Machiavelli “PRENS” eserinde siyaset alanında söylediği sözler hala bile geçerliliğini koruyarak kitleleri yönlendirme sanatını anlamış zihinlerde yer edinmiştir.Ben de bu yazımda size Machiavellist düşüncenin İyiliğin oluşması için önce kötülük kapılarından geçmemiz gerektiği görüşünü savunan İtalyan siyaset bilimci Machiavelli’nin kitleleri nasıl etkilediğinden bahsetmeye çalıştım. Daha detaylıca anlamak ve kavramak için farklı eserlerinden de bu konuya giriş yapmanızı önerebilirim. BİLGİ İLE KALIN.